Thursday, 19 December 2013

Kaki perlu melangkah

hidup sentiasa penuh dengan misteri walaupun kita sering dihadapkan dengan pelbagai  cerita
terlalu sukar untuk merungkaikannya
dalam tenang ada gusar
dalam bahagia ada airmata
namun kita tetap mampu hadapi kerana Dia takkan beri sesuatu yang tak mampu kita hadapi

kita akan kuat dengan doa
itu perisai kita kala ditolak @ tersungkur menyembah bumi

rezeki
tuah ayam nampak dikaki tuah manusia tiada siapa tahu
kadang2 rezeki datang tanpa diduga
rezeki juga sebuah ujian
adakah kita mampu seperti harapan yang disandarkan
jangan mengalah sebelum mencuba
kita takkan bermula tanpa percubaan
kita takkan dipuncak tanpa melangkah
rezeki ada pelbagai seperti pekerjaan, harta, suami/isteri dan anak2

sedarkah kita? kita selalu merancang untuk membina sebuah keluarga bahagia disamping isteri/suami tercinta dengan gelak tawa anak2 jadi mengapa tidak untuk kita merancang mahu ke syurga bersama2? 
syurga adalah matlamat asal kita, dunia hanya sebuah persinggahan, harta cuma daki, ilmu amal jadi bekalan disana kekal abadi. 

kita sering mengatakan mahu ke syurga tapi kita tak pernah berusaha untuk ke sana. jadi bagaimana? tercapaikah matlamat atau sekadar tinggal impian? 
umpama menunggu kapal terbang tanpa tiket
umpama update status lapar tanpa menyuapkan makanan ke mulut
berusahalah selagi masa masih ada
masa makin singkat
jadi berubah sedikit demi sedikit
agar kita mendapat tempat di syurgaNya
insyaAllah.

menujusebuahdestinasi,
azmirarohani.

Wednesday, 18 December 2013

jadikan subuh superb!

...dengarlah nasihat walaupun dari seorang pelacur...
dengar  apa yang diperkatakan bukan memandang siapa yang berkata
sebabnya jika kita hanya memandang siapa yang berkata
kita mungkin mendengar sebabkan hipokrit.
kenapa hipokrit?
kerana mahu tunjuk "perubahan" depan orang itu
jangan pegang kata2 "pandai makan pandai simpan" untuk situasi ini.

tak semestinya orang yang kita pandang buruk langsung tiada kebaikan dalam dirinya 
begitu juga orang yang sentiasa kelihatan baik tiada kekhilafan dalam diri
kita bukan insan yang sempurna.
jadi terima nasihat walau dari sesiapa pun jika ia mendatangkan kebaikan kepada kita. 

sebuah cerita di subuh dingin
selimut adalah sesuatu yang paling berat untuk dialihkan dari badan bagai berkilo2 tan beratnya
betulkan?
masa tu kita perlu jadi superhero untuk alihkan selimut itu.
bangun! lawan hasutan syaitan
come on kata kuat, ckp bergegar-gegar tapi subuh tak bangun, choilah! 
kalau nak cari special one cari yang mampu, wajib dan istiqamah bangun solat subuh
kerana di situ kita akan tahu bagaimana keperibadian dia. 
itu titik mula
sebuah cerita.
jika baik mulanya insyaAllah baik akhirmya. 

solatlah dibelakang imam sebelum disolatkan didepan imam. 


tintaditari,
azmirarohani.

Monday, 16 December 2013

menjentik semangat anak Malaysia

bertuah anak2 Malaysia
baru terlintas terus dapat 
tak kira dari segi  makanan atau apa sekalipun
cuma perlu minta dengan mak ayah sahaja

anak2 Malaysia terlalu manja
panas sikit sudah bising, biasalah celik2 mata berhawa dingin
cikgu marah belum lagi naik tangan 
terus mak ayah datang bagai mahu berperang
itu yang menjadikan anak2 degil, tak ada sikap menghormati orang lain
mungkin juga samseng masa depan
kalau hendak melentur buluh biar dari rebung
bukan bila dah jadi buluh tak guna dah!

di bumi Kemboja
lantainya masih papan
white board juga daif
dapur asrama masih menggunakan dapur kayu
terlalu berbeza dengan anak2 kita
tapi semangatnya mereka untuk menimba ilmu

anak2 kita kemudahannya tiptop
tapi malas, tak sedar dan terlalu taksub dengan 'benda2 yang tak menjaminkan masa depan"
bila mahu buka minda, wahai anak2 Malaysia?
ayuh jadi anak2 berguna untuk agama, bangsa dan negara. 
cuba fikir kita cukup bertuah. 


darihati,
azmirarohani

Friday, 13 December 2013

opening my disember

10.12.13
thanks for Charles & Keith :)

11.12.13
ramalan tak menjadi hihi 
kita hanya merancang 
tapi Dia yang menentukan 
jodoh pasti ketemu insyaAllah

12.12.13
ulang tahun kelahiran my special one (nenek) my wonderful women ever! ;)
birthday yang ke 71
moga sentiasa dirahmati Allah, diberi kesihatan yang baik dan menjalani kehidupan yang membahagiakan.
amin. 
i always love you nanny :)
semalam sambutan bersama anak2, cucu2 serta cucu menantu.
tapi i xdpt nak join.. sobsob

24-29/12
akan mula bercuti, cuti akhir tahun hihi

ok jumpa lagi. jaga diri hiasi peribadi. sedekahkan senyum yang tak perlukan modal :)


nice friday,
azmirarohani.



Friday, 29 November 2013

mr.pai epal

alkisahnya pertemuan yang tak dirancang hingga membibitkan rasa cinta di hati Izz  Amir.
ya perempuan yang kehujanan yang memayungi si ibu buta telah menyetuh hatinya.
dia adalah Yaya. 

kisah yang membezakan sebuah darjat yang sering "dipandang tinggi" oleh segelintir manusia yang taksubkan harta dan kemewahan dunia. sehingga tidak menjaga tutur bicara dengan golongan marhaen. masih wujudkan golongan sebegitu? aku tertanya sendiri. mungkin ada. mungkin tiada. kata orang biarlah sekufu. 

tapi tidakkah mereka tahu yang cinta itu buta? cinta yang letak dan jatuhnya bukan mengikut sekufu atau tidak. cinta yang tak pernah kita ketahui bila, bagaimana. semuanya tersusun indah dalam catatan takdir. 

sejujurnya, air mata aku laju menitis walhal belum separuh aku baca novel ini. aku sebak. sedih dengan layanan golongan yang "tinggi". mungkin mereka lupa matinya kita dibaluti kain putih bukan berstatuskan prada juga tanpa deretan LV. 


jom baca :)

disuduthati,
azmirarohani

Thursday, 28 November 2013

am i sleepwalker?

hurmm..betul 
macam tak percaya pun ada.. 
semalam baru aku tahu yang aku sleepwalkin 

alkisahnya begini..
menurut tukang cerita cewahhh (roomate aku) bukan soulmate tau haha
dia bagitau aku yang aku pergi toilet dan tutup lampu 
walhal aku sikit pun tak sedar!
aku juga kunci pintu bilik aku..

cerita dari aku pula.
aku sedar yang aku bangun dari tidur setelah mendengar bunyi ketukan pintu
masa tu aku ingat roomate aku lupa bawak kunci
tapi bila aku buka pintu dia tak pakai uniform kerja.
then aku terus sambung tidur.

hurmm teruk tak penangan sleepwalkin aku? 
what to do? ---,---
help me plis.

sekarang aku adalah seperti watak yang dilakonkan oleh Lisa Surihani dalam cerita i'm not single. 
dalam movie tak apa la, tu hanya lakonan. ni betul2 bukan cobaan. 

help me,
azmirarohani.

secangkir kopi secawan nescafe

cuaca redup dengan suhu yang dingin
jari ditari diatas papan kekunci
ditemani secawan teh panas itu sangat umphhhh! 

hati riang bila aku akan ke.. 
Ya Allah terima kasih :) 

teringat tika bertemu seorang sahabat, 
dia terkejut melihat 'ketembaman" aku.. huuu
sentap waa
haha.. betui ka? 

ya sekarang aku senang walau kerja agak banyak
tapi badan memang naik
eh tapi siiiiiikitttt je
dont worry my lemak i love you ;P

pagi ni aku dah makan nasi goreng seafood, karipap dan puding jagung! 
tengok jam belum pun jam 11 pagi. omg! 
nampak tak selera wa? hihi
cik ira.. cik ira 

selera bukan tanda bahagia jugak ke? :)

erra! erra! erra fazira!
haa.. dengar tak? 
bos da panggil..hee
nama wa da lain da :P 
bubye


salam sayang,
azmirarohani


Friday, 22 November 2013

Dihimpit Waktu

detik & masa makin melepasi
makin melewati gelung waktu
bagaikan semalam aku baru menangis tiba di dunia
kini aku sudah mampu berjalan dan berlari
walau kadang aku tersungkur
begitu pantas masa berlalu.

hidup kita penuh suka dan duka, 
tanpa kedukaan kita tak merasa manisnya hidup
"setiap titisan hujan yang turun, berasal dari awan yang mendung"
tanpa hujan, pelangi takkan muncul,
dan  tanpa "kamu" warna pelangi kurang satu

sejauhnya mana pun "dia" jika dia memang tercipta untuk kita
dia akan sampai bila waktunya. doa dan sabar :)

kalau benar kamu "LELAKI GAGAH" takkan berat untuk melangkah ke rumahNya mengangkat takbir. Nah buktikan saja! 

kalau benar kamu "JELITAWAN" takkan mahu pamerkan percuma. itu murah namanya. Mahal itu buat orang merebut mahu dapatkan. ayuh "NAIKKAN HARGA"!


mendungberlabuh,
azmirarohani

Thursday, 21 November 2013

hitung hari

minggu lepas dari airport terus ke Puchong :) bertakoyaki dengan member2 dan jodoh is the hottest issues! omg! always.. till i naik pelamin agaknya haha.. nevermind.

jemputan ke majlis kawin pun dah banyak dah and my decision is taknak pergi!! :P member ckp "ala tak tahu nak jawab la tu bila pergi nanti. hurm tu pun slh satu alasan. ceh! insyaAllah jika ada kelapangan saya akan pergi memeriahkan :)

i tny kwn yang dah kawin macam mana nak tahu yang orang tu memang jodoh kamu? dia cakap you akan tahu automatik. aih ni yang susah, boleh tak bagi jawapan yang boleh menyakinkan hati i? hurmm.. adakah hidup ni sukar bila kita menyukarkannya?

21 hari lagi ke tarikh perkahwinan i! ops! itu cuma impian dan angan si jenin. tarikh dah dekat tapi apa pun tarak! haha :P tapi sebelum tarikh tu i punya masa lagi kan? ;) bila cik ira nak wake up! aiyoo

oh lupa, masa i jejalan tetiba ada sorang aunty datang dan ucapkan tahniah atas pertunangan i. i pandang & ckp sorry aunty slh org ni, i belum bertunang lagi. then aunty tu ckp, tak aunty tak slh org, aunty nampak seri di wajah kamu. gulp! thanks for the wishes but its too early. ngee

kalau benar kita ada jodoh, kita jumpa atas pelamin!

bilasampaimasa,
azmirarohani

Monday, 11 November 2013

sayang

Sayang aku baik selalu
Janganlah kamu risaukan aku
Ku harap kamu pun baik di situ
Kerna diriku selalu mendoakanmu

Sayang jangan talipon aku
Nanti habis pulak 'kereditmu'
Kalau kamu rindu akan diriku
Luahkan saja di dalam doamu

Sayang dengar bah permintaanku
Jangan tinggalkan solatmu

Sayang jangan dengarkan bisikan hatimu
Itu setan mengganggu

Sayang dengar bah permintaanku
Jangan lupakan Tuhanmu

Sayang percayalah apa kataku
Aku akan menikahimu

perghh! memang terbaiklah, aku suka betul! first tyme dgr masa tgk "Tunggu Sekejap" :)

Monday, 4 November 2013

sedia

sedia? bersedia?
bila? bagaimana? 
itu persoalan pasti berlegar 

nak tunggu bersedia, sampai bila?
macam mana nak tahu yang kita dah benar2 bersedia?
setiap sesuatu pasti akan ada kesan dan akibat
itu normal sebuah kehidupan

kita perlu sentiasa bersedia.


insyaAllah,
azmirarohani

Friday, 1 November 2013

Budi Bahasa Budaya Kita

kat mana pun kita
dengan siapa pun yang kita berdepan
cuba dan mesti berbudi bahasa.

jika kasar bahasa kita
disitu manusia mula mejatuhkan hukum
"baik caranya maka baiklah amalnya, buruk caranya maka buruklah amalannya"

bunyi mcm remeh, ala semua orang tahu budi bahasa
ya! semua orang tahu tapi berapa ramai yang tahu dan pratik budi bahasa?
tahu sahaja tak cukup 
seperti ilmu ia perlu diamalkan

tika buruk layanan orang terhadap kita
cuba bertenang dan senyum
ingat manusia tak pernah lepas dari kesilapan
bertenang
ibarat orang lempar batu, kita balas buah

lama2 dia sedar dan malu sendiri
cuma mampu berharap kerna kita tak pernah pasti bila ia akan berubah. 

tak rugi berbudi bahasa
ya! budi bahasa itu budaya kita

belajar dari kesilapan lalu, berubah untuk masa depan tapi mulakan pada hari ini. 

assalamualaikum

picisan hati,
azmirarohani. 

Thursday, 24 October 2013

hikayat cinta romantis tragis

http://www.hmetro.com.my/articles/Binaistanauntukkekasih/Article

kan ku bina sebuah istana kita walaupun kecil tapi cukup untuk menakluki hati kita..
ya cukup.
pasti.

disitulah cinta kita akan subur. :)

Tuesday, 22 October 2013

layanan first class

angin sepoi2 bahasa.. meniup nyaman ke wajahku.. bebola mata memerhati keadaan sekeliling sambil menyandarkan badan ke tiang. manusia sibuk dengan gaya dan cara mereka.  tatkala itu mata aku terpaku pada gelagat sepasang manusia yang pada kiraan aku bf dan gf. aku perhati sambil bibir mengukir senyum dan hati terdetik wah! alangkah beruntungnya si gadis bunga itu, nak masuk kereta pun dibukakan pintu oleh si pria idaman. pergh! alangkah!

tetiba.. zass! rupanya makcik disebelah aku turut memerhati gelagat mereka lalu berkata kepada aku, itu mesti pasangan yang sedang hangat bercinta, "makcik dah kahwin berpuluh tahun tak dapat layanan istimewa sebegitu" masa bercinta adalah.. hihi.

maka angan ku dilangit biru turun pada paras serendah hijau rerumput. kenapa seorang isteri tak dapat layanan istimewa? kenapa layanan itu hanya diberikan kepada yang belum sah? aku tunduk ke lantai. lepaskan segala angan indah. hurmm.


bermimpidilangitbiru,
azmirarohani.

Wednesday, 9 October 2013

kisah penjual nasi lemak

petang2 dalam jam 6 lebih pasti aku dengar suara si ringan tulang "..nasi lemakkkk.. nasi lemakkkk..nasi lemakkk..." masa tu terdetik dalam hati aku untuk bertemu dengan ibunya. oh si ringan tulang itu masih dalam lingkungan 7-9tahun aku kira. kenapa aku mahu ketemu ibunya? kerana bagi aku bagus sekali didikannya. pada pendapat aku, anak2 dlm lingkungan umur begitu terutamanya di zaman sekarang mana mungkin mahu menolong keluarga. itulah suara aku dengar tiap kali berehat selepas penat bekerja. suara itu juga lah buat aku terfikir, anak sekecil itu punya daya untuk membantu keluarga, aku bagaimana? aku punya lebih kudrat kenapa aku tidak mahu gunakan untuk membantu mereka yang aku sayang. suara itu juga menjadi inspirasi untuk aku terus berusaha. ya! terima kasih si cilik. aku percaya si cilik ini mampu menjadi usahawan ternama jika betul didikan, jika tekad dan kudratnya masih seperti sekarang.

hati aku tersentuh bila ada sekumpulan budak2 nakal, memanggil si ringan tulang untuk membeli jualannya, namun bila si ringan tulang ini sampai di depan  mereka, mereka cuba mempermainkannya. tapi yang mahalnya pengalaman, secilik itu dia sudah menerima situasi begini, akan menjadikan hatinya cekal. pengalaman itu mendewasakan kerana umur bukan faktor yang menunjukkan kita sudah cukup matang. bersabarlah sayang! setiap dugaan akan bawa kamu ke mercu dengan niat kamu mahu maju ke depan.


proud of you,
azmirarohani.

Thursday, 3 October 2013

sesat sambil tgk gps

kita ada dihadapkan dengan dua pilihan iaitu sembahyang di belakang imam atau sembahyang di depan imam. kenapa saya katakan itu pilihan? sebab kita punyai pilihan untuk berubah ke arah yang lebih baik semasa hidup. saya percaya mereka yang berada "dibawah sana" meronta untuk kembali, mahu berubah. sedangkan kita yang masih ada pilihan kenapa tidak? :)

solat yang kita pandang sebelah mata, tapi kita selalu lupa itu tanda taat kepada Dia kerana pinjamkan semua termasuk udara yang kita hirup. pangkat yang tinggi, kerjaya yang hebat tapi tidak mahu tunduk tanda kesyukuran atas nikmat yang diberi. sombongnya! ada yang menyatakan solat sebab nak tunjuk alim, salah itu. kena buka buku, belajar balik. jangan sesat bila sudah ada peta, tapi sekarang sudah ada gps dan google maps! apa susah lagi? (sinis)

"sengaja" kita melengahkan waktu solat. kenapa? malas? ada cerita best kat tv? ada kerja yang lagi penting? kita lupa panggilan dia adalah panggilan terpenting dalam hayat. cepat2 kan la. (ingatan utk diri) sebab kita tak pasti Dia bagi pinjamkan lagi tak udara 1minit ke hadapan. renungkan.

cuba jangan tinggal solat, jangan tinggal! solat itu mudah tapi jangan payah dan jangan juga mudahkan. solat itu tiang agama, tanpa solat robohlah tiang. hancur. tiada mahligai indah.


ingatan diri,
azmirarohani.


octopus la october

hampir ke penghujung disember 2013
sekejap je masa berlalu
alhamdulillah
tahun ni berlangsung dgn baik
dlm beberapa bulan ni banyak berubah
yang pasti ada yang masih tak berubah. kan? 
ada la..

so far, im happy 
dan fikir positif tak semua yang kita nak kita akan dapat.
ok ni first quote for octopus la october.

rasa nak yang ni pulak,..
eh tetiba kan? layan kan je.. :P
mana la tahu bulan jatuh ke riba 
ah metafora yg keterlaluan. 

jangan stress, terima apa ada, fikir positif dan bahagiakan org sekeliling.

ok la, jumpa lagi.


enjoy our life,
azmirarohani.

Thursday, 26 September 2013

aku versi september

today is thursday! hoho its really awesome ;) semua org semua org menanti hari minggu tapi paling liat bila tiba ISNIN! betul kan? weekend ni kalau sempat nak celebrate bfday housemate dgn dinasour haha.. :D sempat tak?

plan banyak sgt tapi sempat ke x ni? ok ape buat org bahagia? masa untuk diri? hmm.. ade je hari ahad start 12-3 ptg depan tv (rutin bila ada kat malaysia)  haha time tu memang xblh kacau, hp pon xleh jwb. sorry ya? i need space for myself ;) after jam 3 blh la buat ape2 plan insyaAllah sy cuba membolehkan.

habit paling2 susah nak buang, kluar tak akan jawab call and msg. tak tahu la kenapa, tapi memang tak dengar kot.. maaf ya? tak sengaja la. tak pernah silent melainkan tgk wyg. tapi serius, aku adalah makhluk yang susah nk ke panggung better ajk aku g lepak kat kedai mamak dapat jugak bau2 kari haha..

tetiba terfikir nak hidup di negara yang ade kari, full house of curry! pergh mcm best pulak bunyi ni kan? :P mana la tahu aku sampai ke sana. sebab later or sooner aku akan ke sana. where? india! teringin nak abadikan potret depan taj mahal. itu impian fantasi bulan madu. ah! angan2 itu manis bukan? ala2 tajuk muka depan majalah SAH bergelar suri di saksikan Tasik Italy, melayari cinta bersaksikan Taj Mahal, India. gosh2! tingginya langit biru kehkeh. itu adalah alasan kukuh kenapa aku masih tidak jejakkan kaki dan menjelmakan wajah di depan Taj Mahal.

kita jumpa kat sana! InsyaAllah. ;)

meet my shah jehan,
azmirarohani

Wednesday, 25 September 2013

hati yang terusik

bersendirian dalam ofis sambil dengar gelak ketawa, bual bicara dari orang sekeliling tapi mata aku terpaku pada blog http://prodigiousburnsoul.blogspot.com/2013/02/deklarasi-pada-spekulasimaafkan-aku.html fokus fokus aku mula fokus hingga airmata aku menitis.. sungguh aku sebak.

aku sedar saat yang paling bahagia dalam hidup aku adalah berada dalam pelukan ayah dan ibu. aku rindu. rindu untuk menatap mata dan mendengar nasihat yang tak pernah mereka lupa untuk titipkan agar anak gadis mereka menjaga diri. kata mereka untuk jaga diri aku perlu jaga hubungan dengan Dia di situ sudut aku jaga diri diukur dan dinilai. walaupun kita jauh dan hanya sesekali bertemu muka kerana tuntutan kerja namun aku tak pernah putus mendoakan kesejahteraan mereka. moga ayah dan ibu sentiasa sihat dan terus mendoakan anaknya yang dibebani kerja yang takkan pernah habis. aku sayang kalian seumur hidupku. doa dan restu kalian sentiasa dijadikan semangat saat aku jatuh. aku cuba bangun dan kuat kerana kalian. anak ayah dan ibu takkan menangis lagi. itu kata2 pada diri saat aku jatuh. sesakit mana aku, aku taknak mengusarkan hati org2 kesayangan aku. biar aku rasa. jika tak mampu aku pejam mata yang pasti airmata ini menitis lagi. cukuplah aku hanya berikan senyuman untuk kalian tatapi untuk kalian bersenang hati.

insyaAllah jika diizinkan Allah kita akan jumpa raya nanti. tiket dah beli yeay! walaupun sekejap sudah cukup untuk mengubat rindu dendam. rindu bau masakan ibu membangunkan aku sebelum subuh. rindu makan bersama ayah. rindu adik2 yang nakal sgt. rindu putih (kucing) yang satu2 aku berani :P bangun untuk solat subuh putih geselkan badan minta makanan. sungguh aku rindu! kalian tetap keutamaan aku walau dimana aku berada. ingat aku dalam doa kalian :)

berikan aku kekuatan,
azmirarohani.


Tuesday, 24 September 2013

11.12.13

tarikh yg aku kira best.. mcm yg pernah aku cop dlu 31.3.13 tapi tak ade ape pon.. huh! pilih tarikh kemain tapi biase je. orang lain jugak tukar status. :P tapi serius comey kan tarikh yg baru aku cop ni? mana la tahu tetiba tersepak haa terus sanding hihi comey je berangan fairy tales sangat

baju utk tunang da beli kat indonesia tahun lepas lagi.. nampak x? tapi sampai sekarang jadi penghuni setia almariku.. haha. tapi sekarang kalau tunang rasa nak beli baju lain la. lmbt sgt.. :D  tengok whi ari tu ade segmen baju pengantin yang superb cantikkk dari butik Lynda. harganya mampu milik la. so korang yg nak tunang or kawin boleh la ke butik Lynda okayyy? its just my suggestion.

tarikh 11.12.13 aku simpan dlu, biasenya bila dah tarikh aku baru publish and cakap mahu cop. tapi yang ni aku cop awal2. mahu terkejut monkey kawan2 aku yang bertunang hari tu yang akan kawin tahun depan bila tetiba aku yang awal naik pelamin. ceh! jodoh kan milik Dia. hihi :)

dear sayang, jaga diri, hati dan iman agar kita bersatu sampai Jannah. InsyaAllah. hatiku reserved utk mu. ;)


segalanya milik Dia,
azmirarohani.


Friday, 20 September 2013

Antara Dua

hidup ni kita berdepan dgn pelbagai orang yang mungkin beribu orang yang kita tak pernah jangka yang kita akan jumpa. percaya tak yang tiada kebetulan dalam hidup semua yang berlaku adalah aturan Dia. manis bukan?

setiap permulaan kadang2 bermula dgn kemanisan dan berakhir dengan airmata, ada yg bermula gaduh dan berakhir sampai syurga. itulah kemanisan yang saya maksudkan. berjumpa tak dirancang pergi tanpa disuruh. itulah episod sebuah kehidupan.

bagi saya dalam sesebuah perhubungan kawan adalah aset yang penting dalam hidup saya, lain2 perhubungan macam dlm percintaan saya agak sukar untuk terima. alasan saya cuma kerana orang yang kita cinta akan tinggalkan kita tapi kawan tetap teguh disisi.

tapi kawan kita cakap, saya terlalu pentingkan kawan tapi kawan tak mampu buat benda sama untuk kita. tak berbaloi. okay saya terima pandangan dia mungkin ada betulnya sebab saya juga perlu fikir tentang diri sendiri. mungkin sudah tiba masanya. mungkin. bagi sedikit ruang untuk diri.


eh terajin pulak update sbnrnye kerja tak banyak sangat, biase la friday i'm in love sgt :P


cari ruang
azmirarohani.


butterfly in my stomach

time is too fast. i'm almost here for two weeks already! :) with a new enviroment, friend and work. alhamdulillah its done very well. hoho. oh my english :p



i'm learn many new work that i don't do before this. i'm really excited and have to face it whether its easy or difficult because i'm in reality world cannot dreaming more hihi. do you know what? now dreaming its just my part time job haha.. its positive or negative? hmm.. lets think about that. for me dreaming and reality can put together because its makes our life so wonderful, exciting and nice to remember when we are grow up. dream can help us to achieve our goal! yeah! with a big dream and little reality its a formula of Azmira Rohani Life's. its sweet right? ;)

ok back to work. take care reader's!

lots of love,
azmirarohani.

Sunday, 1 September 2013

im touch your future

alhamdulillah september ni saya da start bekerjaya as a teacher (part time je)! ala2 cikgu Jannah pulak. eh cikgu Jannah? ala mcm cerita cinta Jannah itu. hehe.. agak2 ade tak mcm Izaryl tu? :p saya nak rasa cm ne rsnye jd cikgu ni. boleh x? doakan saya ye? :) 


cikgu Ira nak start da.. jgn nakal2 tau :) jd anak yang bijak dan pintar utk masa depan. saya cuba latih diri lebih sabar melayan kerenah anak2 ni. jgn nakal kesian cikgu Ira? hee.. 

kita hanya merancang, Dia yang tentukan. 


senyum,
azmirarohani.

Thursday, 29 August 2013

Dunia Perfileman

terpanggil utk beri pandangan tentang dunia perfileman Malaysia. sekarang sebelum wayang dipertontonkan dimulakan dgn nyanyian Negaraku. tapi yang peliknya ramai yang merungut, leceh atau mungkin malu untuk menyanyi dan menghormati lagu kebangsaan. Kita kat Malaysia atau mana? lain la kita bukan orang Malaysia. budak2 pun tahu menghormati lagu Negaraku, mungkin sekarang anda bergaji puluhan ribu jadi anda malu nak nyanyi lagu negara. dah cukup dewasa dan tahu rasa jangkal nak nyanyi, ok tak nak nyanyi tak pe at least respect la sikit. tolong ya? :)

                                       **************************************


satu lagi sikap segelintir org Malaysia yang suka memperlekehkan hasil karya orang lain. kutuk2 tapi bila free terus download, come on people! memang duit kutipan bukan untuk anda tapi ingat hasil titik peluh orang yang menghasilkan, betapa kerja keras, kita senang sekali "menikmati" percuma. bayangkan anda kerja tanpa gaji. marah atau gembira? sepertimana kita tahu filem KL GANGSTER 2 menelan bajet yang tinggi tetiba hasil karya dicuri. perit rasanya. 



kepada Syamsul Yusof anggap ni sebagai dugaan kerana "Allah takkan menguji jika kita tak mampu untuk hadapinya" kita sangka hujan tapi kita lupa mungkin pelangi yang menanti. 

segelintir orang Malaysia lebih suka mengagung karya luar, karya tempatan dianaktirikan. tahu saja filem tempatan terus judge, ala klise je ni tak berbaloi bayar. kita selalu lupa untuk mengkritik itu senang, nak buat sesuatu bukan kerja senang. senario yang biasa kita lihat, jika filem luar kita sanggup beratur, teruja. kenapa? periksa. :) lebih awesome? lebih thrill? tapi anda tak terfikir bagaimana pengkarya tempatan nak hasilkan lebih baik jika kita sendiri tak beri sokongan. sendiri mau ingat la brader. rileks brader, brader rileks ;) 

tapi tak boleh nk slhkan pendownload jgk sebab cm ne nk download kalau tak ade yang upload kan? pi mai pi mai tang tu jugak. berani buat berani tanggung.

makan cili baru tahu pedas,
AzmiraRohani.






Tuesday, 27 August 2013

Suprima s vs Ford Fiesta

akhirnya saya jatuh cinta dgn Suprima s selepas Ford Fiesta hee. comey kan? nak boleh x? plisss.. :p

ade persamaan kan? tengok orang Malaysia pon boleh buat! Malaysia Boleh! :) 

comey ngattt 

Saturday, 24 August 2013

its all about L.O.V.E

Every woman wants a man who respect her for her value, virtues and ethics. she want a man who is proud of her strong character and her unique personality. A man who can support her unconditionally and stay connected to her soulfully. A woman who loves you trully will never ask you to buy her expensive gift or take her to expensives places. she won't ask for diamonds, rubies or a promise to bring her a world of luxuries. She just wants your love, care and attention. She wants you to spend a lot of quality time with her and appreciate her for all that she does for you out of love and affection. Every woman is unique in her own way and she wants to be the most appealing waoman in her man's life. a woman's heart is so full of love for the man of her life that she just gives it freely even for the little he
does for her. She doesn't  want commitments and promises she just wanted to be loved to the core. 


lots of love,
azmirarohani.



Friday, 23 August 2013

tolong.. tolong..

sedar tak bila kita perlukan pertolongan itu susah nak dapat kan? susah2 sangat.. mungkin kita tak cukup lagi dalam menolong orang mungkin. tapi bila kita tolong orang niatkan kerana Allah jadi apa yang kita buat tak sia-sia dan tak mengharapkan balasan dari orang yang ditolong. tapi perasan tak bila kita nak minta tolong ramai akan menjauh, saat itu kita tahu mana intan atau permata.

kalau kita terlalu mengharapkan pertolongan dari orang tak boleh juga sebab orang mungkin akan mengecewakan kita tapi hidup kita perlukan orang lain bukan manja atau terlebih manja tapi perlukan sedikit ehsan.

saya ade 1 perkongsian, bukan niat menjatuhkan tapi sekadar berkongsi apa yang saya rasa. saya ada nak pinjam sesuatu bukan duit, dari seorang teman, dia cakap ok nanti dia hantar. saya tunggu dari jam 12tghari sampai sekarang tak ade berita. kamu mungkin fikir dia tak ade topup kan? sebenarnya masa saya call minta tolong tu, dia cakap share kredit sebab dia tak ade kredit nak contact orang tu, so i da share. tak apelah saya halalkan. pesan saya, kalau tak bagi, bagitahu sebab itu hak kamu dan bagi atau tak, jangan beri harapan dan buat orang tertunggu. saya dah guna yang saya punya, anyway, tenkiu :)

janji itu mudah,
azmirarohani.




Pesta Buku


jom beli buku! yeah! can't wait :) 
da lama tak beli buku, last beli bulan lepas. huh! kesal 

everybody take a book and read, to gain knowledge everyone have to read lets reach out open up your mind, a lifestyle of wawasan.. ingat tak lagu ni? lagu ni i nyanyi masa umr 8thn still ingat smpai sekarang. 16tahun lalu.. wow! da lama sgt ni. 

jom cari buku.. ingat nak beli buku motivasi & novel. insyaAllah 27 ogos nak pergi. 

p/s : kita mampu beli jam tapi kita belum tentu tahu hargai masa. seperti buku, kita mampu beli belum tentu kita baca dan pratik. manusia mudah lupa

tambah ilmu,
azmira rohani. 

Monday, 19 August 2013

bumi Mesir bila Morsi vs Elsisi

bumi itu masih masih masih dan terus berdarah dengan teriakan, dentuman dan tangisan. tak terkecuali kanak2 dan wanita menjadi mangsa. masjid turut diceroboh, dibom kenapa mereka mahu berlindung? apa daya kita untuk membantu mereka? setakat berdoa di fb, RT di twitter, update di blog serta tukar gambar fb? tapi tak ape, itu bagus sebab kita masih mengingati mereka, tapi alangkah lebih baik jika kita sama2 menadah tangan berdoa di setiap waktu untuk kesejahteraan saudara kita di bumi mesir.



saya akui, bila kita tidak mengekat sesuatu perkara pasti akan timbul perkara lain. "tak semua orang berpuas hati/hargai apa yang ada melainkan benda itu sudah tiada atau sukar untuk didapatkan nanti". doa lah untuk mereka, pinjamkan masa dan tenaga untuk mendoakan.

disana mereka mati dibunuh/ditembak ketika solat subuh, disini kita tidur mati untuk tidak bangun-bangun solat subuh. ini beza kita dan mereka. kenapa kita begini? sebab kita riak, kita takbur yang Malaysia masih aman. walaupun Malaysia masih aman, kita perlu berdoa untuk negara takkan nak tunggu jadi seperti Mesir baru kita mahu menadah tangan. saya rasa kita takkan mampu kerana kita takkan boleh buang tabiat kita sekelip mata. ubahlah dari sekarang.

jaga talian dgn Dia,
azmirarohani.

Kisah Inai di jari

copied from IIUM Online - Madam. Fauziah Mohd Noor.

assalamualaikum dan salam ramadhan.

dua semester lepas, seorang pelajar saya ( perempuan ) pernah mengirimkan sms kepada saya, "Madam, terima kasih di atas segala galanya. betapa saya ingin memeluk madam seperti memeluk ibu saya, tapi saya malu." saya membalas sms dia, " takpe, insyaAllah, masih ada peluang utk kita berjumpa semester depan. dan kalau jumpa nanti, peluklah saya kalau awak nak."

semalam,
dia datang datang ke ofis saya, dengan wajah suram dan inai masih dijari. belum sempat berbual panjang, dia memeluk saya dengan erat dan disulam dengan tangisan. basah bahu saya dengan airmatanya. saya bertanya, "kenapa? awak sepatutnya gembira sebab baru saja bernikah dengan pilihan hati awak." dalam sedu dia menjawab, "Madam, saya nak bercerai, saya dah tak boleh nak teruskan hidup dengan dia. sia sangat berbeza dgn dia yang saya kenal sewaktu bercinta dulu".

Astaghfirullah. hancur luluh hati saya waktu itu bagai kaca terhempas ke batu. tak perlulah saya sebut kenapa dan mengapa dia hendak bercerai ketika inai masih di jari. saya cuma ingin menasihati pelajar pelajar saya, dan rakan rakan FB saya yang masih muda, ingatlah pernikahan bukannya trial and error. pernikahan bukannya ujian amali atau ujian praktikal. janganlah hanya kerana kawan kawan kamu telah bertunang, maka kamu rasa kamu juga perlu bertunang. janganlah hanya kerana kawan2 kamu telah bernikah, maka kamu rasa kamu juga perlu bernikah. pernikahan adalah sesuatu yang sangat suci dan ianya memerlukan pengertian, pengorbanan dan kesabaran. kesabaran bukan bertahan utk seminggu dua atau sebulan atau setahun. tapi kesabaran itu perlu utk membuktikan kamu beriman kepada Allah dan Rasul-NYA.

kepada pelajar pelajar yang telah bernikah di usia muda dan masih belajar, saya merayu kepada kamu semua hari ini. tolong jangan terlalu dipaparkan kemesraan kamu di facebook. jangan terlalu menunjukkan keseronokan bernikah di facebook. saya mohon dengan setulus hati saya. tolong kurangkan posting posting romantik kamu di FB. saya tidak mahu lebih ramai pelajar yang merasakan seronoknya bernikah. tapi mereka lupa bahawa di sebalik keseronokan pernikahan itu dipenuhi dengan tanggungjawab yang amat berat.

dan bukan semua orang bernasib baik mendapat pasangan hidup yang baik. jadi, cukup cukuplah kamu berposting tentang bulan madu kamu, hentikan dialog dialog romantik kamu di FB, ucapan sayang dan cinta itu simpan utk tatapan kamu dan pasangan kamu sahaja. TOLONGLAH. saya merayu daripada kamu. dan kepada pelajar pelajar yang masih berfikir tentang bakal suami atau isteri, berjumpalah dengan mereka yang lebih arif tentang hidup. mintalah pendapat mereka tentang mencari pasangan hidup. ingatlah anak anakku, adik adikku. pernikahan bukan satu percubaan, tapi satu tanggungjawab yang amat berat. saya tidak sanggup melihat kamu menangis. tidak sanggup sebab saya sangat sayangkan kamu. jaga diri kamu baik baik :')

p/s : inilah realiti sebenar! mmg ramai yang kahwin diusia muda tapi ramai juga yang bercerai berai diusia yang muda. nauzubillah! moga Allah menjaga perkahwinan yang telah didirikan demi mencari redhaNya mudah mudahan. bagi yang bakal menjadi pasangan suami isteri, ana doakan ukhti wa akhi berkekalan hingga ke syurga. pilihlah pasangan seperti yang disarankan oleh Islam. pilihlah pasangan itu kerana agamanya. insyaAllah sempurna hidup seterusnya berkekalan hingga ke syurga. aaminn ya rabbal a'lamin

p/s II : anda boleh SHARE untuk perkongsian. jazakallah wa tabarakallah. fi hifzillah ^^v

''wanita itu dinikahi kerana empat perkara iaitu kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya, dan kerana agamanya. maka pilihlah olehmu wanita yang punya agama, engkau akan beruntung”
(Riwayat Bukhari, no. 5090, dan Muslim, no. 1466)

Saturday, 17 August 2013

Pukul Isteri?

terkedu & hati marah bila tengok video dalam lif tentang seorang suami memukul dan menendang isteri. wahai suami, sebelum melakukan perkara tersebut ingatlah dia isteri kamu, ibu kepada anak2 kamu, jika saat ni kamu sudah membenci dan menyampah dengan dia, ingatlah dia adalah wanita yang pernah bertakhta dihati kamu. wanita bukan lawan kamu, tahukah kamu wanita adalah golongan yang lemah yang sepatutnya dilindungi, disayangi. jika adapun kekhilafan yang dilakukan bukan begitu caranya. ingat tak bagaimana saidina Ali menghukum Fatimah? hanya mengikat 100 batang lidi dan memukul sekali. (jika salah maafkan saya).

anak2 pasti trauma dengan kejadian itu, anak2 muda juga terkesan dengan perbuatan kamu mungkin jadi penyebab baru untuk mereka tidak melangkah ke alam perkahwinan, siapa tahu kan?

setiap masalah pasti ada penyelesaiannya, keganasan bukan caranya. ini pendapat 20sen saya.

"semuanya bermula dengan agama, kerana rupa, harta bukan jaminan sebuah kebahagiaan" cari Dia pasti dia kenal kamu.

sayang menyayang,
azmirarohani.

Thursday, 15 August 2013

memahami wanita

tajuk yang agak berat. kenapa? sebab wanita memang susah nak difahami. setiap orang mempunyai persepsi yang berbeza. tapi saya mahu bercakap mengenai persepsi saya.

bila wanita mengatakan tak ade apa2, ok je
sebenarnya dia tak ok
cakap saja pada dia, saya tahu awak tak ok, saya sudi dengar :) 
when women says nothing its means everything. complicated right? 

wanita tak suka mendengar tentang kisah2 lepas bakal/pasangannya, 
bukan bermakna dia tak korek cerita tu, tapi apabila hal itu keluar dari mulut anda pasti dia beranggapan anda takkan pernah melupakan bekas pasangan anda itu. bahaya perempuan! jauh disudut hati di pasti cemburu. 

perempuan bila cemburu dia akan diam, itu cara dia lepaskan apa yang terbuku di hati, jadi bila dia tak balas mesej atau jawab call bagi la dia masa untuk reda. lepas itu baru tanya hal sebenar. 

wanita juga suka tanya benda sama banyak kali, dia takkan penat untuk bertanya tapi sila pastikan setiap kali anda menjawab soalan tersebut jawapannya masih sama. :P 

wanita suka orang terus terang dari orang yang tunggu dia dalam diam sebab dia takkan pernah cakap kat anda yang dia suka anda walaupun dia memang suka. 'jangan tunggu lama2 nanti lama2 dia diambil orang' hee. 

selami,
azmirarohani. 

Monday, 12 August 2013

status2

geng hangout da milik & bakal milik orang, tahun depan wa jalan sorang2. sobsob. raya tahun ni byk mkn kenduri kt majlis tunang dan kahwin. selamat ya kalian? :) i pray & wish all of you a story with a happy ending & the wisdom to look for it. insyaAllah. Pray for me too. walaupun masih tak nampak bayang2 lagi mne tahu wa kahwin lagi awal.. haha :P ni memang status palsu, mao terkejut member kalau wa yg kahwin dulu. ok jom layan pic :) 


Pertunangan Cik Farah & Encik Ide 

Perkahwinan Encik Arie & Puan Siti

Perkahwinan PuanNurul & Encik Hairil

Pertunangan Gie & Shamsul 

Pertunangan Aisyah & Khairul 

sweet sgt dgr ceritera cinta mereka, moga kalian bahagia sampai syurga. InsyaAllah. maaf ade yang saya tak sempat nak pergi. maaf :( anyway, congratulation uols! love you babe! :)

selamat berbahagia,
azmirarohani.

Tuesday, 6 August 2013

kerja atau raya? kerjaraya

woo raya raya jugak tapi kena settle keje dulu. hehe. walaupun tinggal 2 hari lagi before berhari raya tapi aku masih tak mampu nak hadap biskut arghhh! tapi keje pun ok jgk. yang pelik kenapa org selalu merungut pasal keje? tapi tak pernah merungut bila terima gaji. melainkan gaji itu lebih rendah berbanding bulan sebelumnya. betul x? kita kena ikhlas dalam melakukan keje sebab itu punca rezeki kita, makan gaji buta tak berkat maa. so aku masih bersemangat untuk buat keje walaupun cuma tinggal 2 hari lagi :D

topik perbicangan semalam tentang hati. dia tanya kalau ada seorang lelaki mahu melamar adakah aku terima? aku kata aku tak kisah kerna aku kira itu jodoh buat ku. tapi tak de lah aku terima tanya periksa. satu saja syarat beritahu tentang hasrat dia kemudian jumpa daddy mommy pastu imamkan kami. test jadi imam hehe.

kenapa imam? dia cakap tak semua lelaki terutamanya yang muda jadi imam. jawapan aku senang, jika seorang lelaki mahukan bakal surinya pandai memasak kenapa perempuan tidak boleh meminta seorang lelaki yang memimpinnya ke Jannah mengimamkan sekeluarga. dush! nah simple kan? :P


cuba,
azmirarohani.

Monday, 5 August 2013

di penghujung

ramadhan bakal melabuhkan tirainya, kejap je kan? moga kita bertemu ramadhan akan datang. insyaAllah :) 

lately, quite busy plus sgt2 malas nk update maka akan terkubur cita2 (blogger tegar) haha 
malam after iftar dah rushing nk g dating dgn Dia, balik layan tv dan kena tidur awal, tapi syukur masih sempat berbalas khabar dgn kwn2. 

dalam ramadhan kali ni, 2 org shbt telah kembali menghadap Illahi. salah satu telah ditulis dlm entry http://azmirarohani.blogspot.com/2013/07/perginya-seorang-sahabat.html dan beberapa hari selepas tu, aku dikejutkan dgn berita kemalangan http://www.bharian.com.my/bharian/articles/5sahabatmautnahasdiKulaijaya/Article/ 
bagai tak percaya! dia adalah sahabat aku. sebelum kejadian jam 2 pagi, aku baca pesanan dari arwah "sekali dia berkawan, dia akan berkawan sampai bila2" baru aku sedar itu pesanan dia buat kali terakhir. moga kalian tenang disana. jenazah dikebumikan selepas subuh. sebak aku berjumpa dgn keluarga arwah. kakak arwah menitipkan pesanan, jika ada berjumpa dgn mana2 kawan arwah beritahu yang arwah sudah tak ada. maafkan dia. 

lepaskan dan biar mereka tenang disana. titipkan doa buat mereka. 

di penghujung ramadhan ni, mesti kita dah buat persiapan utk raya. raya oh raya! perlu diraikan. sunat berbaju baru walaupun tidak mahal untuk meraikan hari kemenangan kita. menang melawan nafsu, menang dalam meningkatkan ibadah, menang berjuang ke arah kebaikan. ya! kita menang! teruskan dibulan-bulan lain. 

baju raya dah beli, wah! tahun ni daddy dan adik2 berbaju melayu aaron aziz hehe. semalam dah ambil baju kt dobi. adik tiap2 hari bilang hari bila nak raya.. biase la budak2 excited nak raya :P tahun ni tema pink. wht?! yes pink, aku yang bagi idea tapi disebabkan tiada bantahan maka pink diangkat sebagai tema raya 2013 hehe. tapi aku bukan obses or fanatik kaler pink pon. 

banyak lagi tak kemas, tiap2 hari berazam nk kemas tapi kuciwa! haha. nanti raya jemputan majlis kawin pun banyak so semalam dah pulun beli hadiah awal2, senang nanti terus pergi je. hopefully, nanti kat majlis kawan, aku tak jumpa encik opie haha :P dia ni tak penat2 suruh ak makan sayur. choi la! sayur oh sayur! katanya nanti nak makan satu meja sebab nak paksa aku makan sayur. so ak da bg excuses yg ak xconfirm nk pergi ke x. hehe. bijak tak? walau ak tak suka sgt dgn sayur tapi ak pencinta kailan! perghh air tgn daddy uols lalu dpn i pun i xlyn. ;) 

cukup sampai disini dulu. zzzz

chitchat,
azmirarohani.


Thursday, 1 August 2013

andai aku pergi dulu

buat keluargaku, 
maafkan atas segala kekhilafan yang aku lakukan, 
semua yang berlaku adalah salah aku,
redhailah pemergianku,
jangan lupa sedekahkan al-fatihah di setiap doa kalian, 
jangan pernah tangisi pemergianku, 
senyumlah lepaskan aku dengan rela,
kerna disitu penamatnya perjalananku didunia,
buat kalian yang masih punya masa bertaubatlah, beramal buat bekalan. 

buat temanku, 
aku juga memohon kemaafan atas segala-galanya, 
jangan gunakan gambar ku utk menghiasi mana-mana wall,
moga aku beroleh ketenangan disana, 
jangan post yang kalian merindui aku kerna keluarga ku pasti lebih merasai,
dan semestinya aku tidak bisa membaca, 
jika kalian menyayangi dan mengasihi aku titipkan al-fatihah buatku,
bukan sekadar cakap al-fatihah tapi bacakan ye? :) 
seikhlasnya beritahu kwn2 yang aku sudah kembali, maafkan aku.

cuma satu pesanan ku buat kalian, jangan tinggal dan lengahkan solat.


entry ni ditulis kerana kita tak pernah tahu bila kita akan pergi menghadap Illahi. kerana kita pasti jadi bakal jenazah. 


doakan aku, 
azmirarohani.

cinta yang membahagiakan

ya! cinta sebuah anugerah kurniaan Illahi buat manusia. tapi cinta yang haram itu umpama air laut yang masin, semakin diminum semakin haus! kenapa memilih yang haram jika boleh mencari yang halal? sebab terlalu risau yang kita tak laku? itu salah kerana org yang baik lagi berharga dia bukan membilang seberapa ramai yang dia pernah cinta tetapi cinta dia terlalu mahal utk yang halal. :)

cinta tak semestinya antara lelaki dan perempuan. cinta pada sahabat juga cinta pada keluarga. alhamdulillah aku ada sebuah kenangan yang terlalu indah yang dihadiahkan sepanjang perjalanan aku di dunia ni, aku dapat pergi ke masjid bersama-sama daddy meredah hujan :) terima kasih ya Allah atas nikmat dan hidayah yang Kau limpahkan.

cinta lelaki dan perempuan satu fitrah. banyak persinggahan dalam pencarian. bagi aku cinta ini tidak boleh terlalu mengharap, terlalu meletakkan harapan kerana Dia adalah sebaik-baik perancang. kan bagus kalau dia kenal kita tanpa sengaja dan terus berjumpa wali kita untuk menikahi kita daripada bertahun ke hulur ke hilir tanpa ikatan yang sah. baik dia kenal Dia nanti dia akan kenal kita. insyaAllah.

sekian,
azmirarohani.

Monday, 29 July 2013

perginya seorang sahabat

semalam hp aku tak henti berdering, serta deretan msg masuk tapi aku malas nk tgk hp, aku sudah tidur sebetulnya. selalunya waktu2 macam ni pasti sahabat2 mahu bersembang malam. jadi aku memang mengantuk dan perlukan rehat utk bangun sahur. aku memang pantang bila tidur terganggu. campak hp ntah ke mana. pagi ni pulak jam5 pagi baru bangun utk sahur, bangun2 cari hp dan buka pesanan mengatakan seorang sahabat telah pergi, ya, pergi menemui Illahi. bila baca sms tu aku rasa itu satu gurauan. sungguh aku tak percaya, kerana sahabat itu tidak pernah sakit.

aku terus ke dapur dan sahur sambil fikir, betul ke ni? tapi benda mcm ni takkan nk buat main2. hmm. aku capai hp cll his bestfriend, nyata benar. Innalillah. moga roh kamu tenang wahai sahabat. itu doa ku.

beberapa bulan lepas, kami bersama2 tunang dia melepak, bg pinjam kereta, tengok wayang, lyn steamboat dan kali terakhir adalah dinner di TGI sebelum aku pergi ke bumi kenyalang. kamu sahabat yang baik, yang susah utk dicari ganti. sanggup tunggu aku depan LHDN pagi2. betul kata org bila seseorang pergi segala kenangan bersama dia akan kembali terlayar di ingatan. sejak tahu kesahihah berita itu, sampai sekarang aku masih tak mampu pejamkan mata.

maafkan aku sabahat. sabar wahai teman, aku tahu kamu kuat. Allah takkan uji jika kamu tidak mampu. aku masih tak mampu utk mengirimkan sms buat temanku (situnangdia) aku tidak tahu bagaimana utk memulakan. doaku moga kamu tabah. aku mengerti perasaan kamu, walau aku cuma sahabat aku terasa kehilangan dia, tambah2 lagi kamu yang sentiasa dihati.

al-fatihah.

sahabatmu,
azmirarohani.

Sunday, 28 July 2013

Nukilan seorang isteri

Tak usah bicara tentang payung emas
Kerana
Aku belum layak iktiraf diri sesuci khadijah atau fatimah
Tak usah bicara tentang zuriat
Kerana
Aku bukan Allah…mudah menyebut kun fa ya kun…
Tak usah bicara tentang setia
Kerana
Aku pasti kau tahu aku bukan perempuan jalanan
Tak usah bicara tentang tanggungjwb
Kerana
Aku tahu kau lebih arif tentang itu
Tak usah bicara tentang kesempurnaan
Kerana
Aku terima kekurangan kau kerana Allah
Tak usah bicara tentang dia
Kerana
Aku diasingkan darimu kerana dia
Sucinya aku, kau miliki ketika di Makkah
Hebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand..
Berhenti beralasan ini semua jodoh ketentuan Allah…
Kerana satu dunia tahu
Hanya itu lah jawapan mudah utk lepaskan kekhilafan yg disengajakan…

Cuba fahami hati seorang wanita.

moga ketabahan kekal utuh,
azmira rohani.

Saturday, 27 July 2013

sebuah episod

aku yang patut.. yang patut berikan segala..
jodoh sememangnya klise dengan entry saya. tapi banyak benda nak cakap, soal cinta banyak yang mahu dibangkitkan untuk peringatan saja sekadar perkongsian rasa. 

saya juga manusia biasa yang mengimpikan saat2 romatis. ceh! ayat. bermain gitar dan menyanyikan lagu cinta sudah terasa istimewa "..dekat padamu arah inginku tuju walaupun jauh akan ku gegas berlari, walau tinggi bisa ku terbang dilangit walau sedalam mana akan ku selami kerna cinta sedalam itu mekar bila ku dekat padamu.." tetapi lebih bermakna bila dia juga mampu mengalunkan ayat-ayat cinta Allah (al-quran). hati saya tersentuh dan menangis saat dengar bacaan ayat al-kafirun oleh seorang ustaz muda di masjid. indahnya! subhanaAllah. semoga dia nanti punya agama kerana tanpa agama dia tak mampu menjagaku sepenuh hati kerna dia tak mampu menjaga cinta dengan Dia pencinta agung no 1 mana mungkin dia mampu menjaga, menyayangi dan mencintai kita :) berdoalah, baiki diri kita insyaAllah dia juga sedang mendekati Dia. moga dia datang dengan agama dan bonus-bonusnya! cantik luar dan cantik dalam. 

moga ramadhan kali ni dapat dilalui dengan penuh bermakna kerana belum tentu kita jumpa ramdhan akan datang, usahkan akan datang esok pun belum tentu. luangkan masa kita untuk Dia. hati mula tergugat untuk ke masjid bila hujan, namun setelah berfikir sejenak, jika mahu jumpa kekasih hati usahkan hujan, ribut menbadai juga pergi. oleh kerana hujan yang menurunkan rahmat kita mula tawar hati untuk jumpa Dia. dan yang baik usahalah :) pinta pada Dia. moga ramadhan kali ni ramadhan terakhir sebagai bujang.amboii tak salahkan? tahun depan p terawih dengan suami, alahai sweetnya! ;) 

setiap yang hadir dalam hidup saya adalah anugerah, terima kasih. 



tulus kasih,
azmirarohani.






madu asli

kata orang nak tau madu tu asli ke tak, bawak balik rumah kalau isteri mengamuk "ASLI" ler tu haha :P MADU adalah perkataan yang sensitif bagi kaum wanita walaupun dalam gurauan. wow! hebatkan satu perkataan yang mampu menganggu gugat ketenteraman jiwa seorang wanita. 

kenapa entry kali ni pasal madu? adakah saya tidak punya perasaan? first nak cakap madu ada dua jenis 1;boleh diminum 2;yang kita akan menyampah dan tak boleh senyum langsung. hihi :P 

madu yang pertama boleh diminum adalah sangat berkhasiat dari aspek kesihatan, kecantikan. tapi madu tidak boleh dimakan dengan menggunakan sudu besi seeloknya gunalah sudu plastik (baru je tau ni), madu juga tidak boleh dimakan serentak dengan tembikai. betul ke tak saya tak pernah cuba. 

madu kedua adalah orang yang ketiga antara kita dan suami, boleh jadi juga orang keempat dan kelima. bila diperhatikan dalam kehidupan bermadu tak ramai yang menempuh manisnya madu untuk mendapatkan payung emas tu. rata-rata yang dapat dilihat gempa bumi dalam rumah tangga, perang dunia adalah sesuatu yang klise. ya ampun! tapi yang lebih mengejutkan dan menghairankan kenapa isteri yang kedua akan memaki hamun dan memarahi isteri pertama sedangkan dia yang mengambil suami orang? saya masih tidak punya jawapan.. 

berkongsi kasih bukan sesuatu yang mudah malah ia juga sesuatu yang pahit ditelan. kata seorang teman, jika suatu hari nanti suami kamu curang maka benarkanlah dia bernikah supaya kemaksiatan dapat dibendung. oh! begitu mudah dia berkata-kata kerna dia seorang lelaki. wahai lelaki selamilah hati kami, kami mahu dicintai dan perhatian yang tidak berbelah bahagi. haha ayat serius ni ;) 

jawapan saya pada teman tersebut, jika saya mengetahui dia sudah berkahwin lain nanti, saya akan buat-buat tak tahu. kenapa? adakah kerana saya tidak sakit hati? tidak! ini kerana apabila saya menyatakan saya sudah mengetahui dia sudah mengahwini wanita lain, pasti dia akan berterus-terang itu akan menguris hati saya yang sudah hancur. selain itu, dia mungkin akan mula melakukan giliran yang dulunya dirumah saya sahaja. kawan saya gelakkan saya dan mengatakan kebijaksanaan saya. 

ah! itu bukan sebuah realiti, moga dia akan menyintai saya sepenuh hati, moga Dia tautkan cinta kami sampai syurga.

berharap yang terbaik,
azmirarohani.

Friday, 12 July 2013

realiti yang membahagiakan

alhamdulillah hidup aku dikelilingi orang yang baik dan menyayangi aku. terima kasih. syukur diberi kesempatan merasai nikmat solat terawih berjalan dalam hujan. :) terima kasih sahabat, terima kasih keluarga tersayang membawa aku mendekati rumah Nya. 

sememangnya ia adalah sebuah realiti yang amat membahagiakan. moga kita dapat menempuh ramadhan sehingga penghujungnya. insyaAllah. 




baik-baik saja,
azmirarohani.

Wednesday, 10 July 2013

Ramadhan

alhamdulillah sempat berpuasa kat rumah 2 hari tahun ni :) tadi bawak family g bazar ramadhan. hari pertama kena paw dah dgn budak2 ni.. hee :P adik tanya blh tak nak cool blog hari2? hamboiii pokai akak dik.. haha
balik rumah banyak komplen ckp aku tak bagi pilih flavour hee budak2 ni.. pdhl aku dh tny, xde jwpn pun last aku decide nak beli volcano milk tea :) tapi dalam komplen2 pon minum sampai habis jugak. sayang korang! xoxo.

paling happening sejak pagi tadi dpt sms dari senior2 uni. ingat lagi kt adik uols ni.. hee anyway tenkiu akak2 dan abang2 sayang.. hehe. selesai berbuka pun ucapan berbuka plk, sweetnye :) kawan2 ajk g terawih jalan ramai2 cun!

selamat menjalani Ramadhan :) moga kita ambil peluang yg ada.

salam sayang,
azmirarohani.

Tuesday, 9 July 2013

3 in 1

seusai sbuh mommy tanya aku mana nak cari doktor sakit puan yang perempuan.. hmm aku fikir2 tak de kot mommy. walaupun aku suka g klinik tapi tak pernah pulak jumpa pakar sakit puan ni. susah kan? memanglah doktor tu professional tapi kami sebagai perempuan melayu terakhir hehe punya la malu.. tak sanggup woo..

sekarang baru siap taip assignment mommy, moga mommy berjaya nanti! :) hug n kisses muahhh
bukan aku buat pun tapi tolong taip je.

bila da settle kena packing baju, cari buku merah. Ramadhan pun kena luaskan pandangan. salam ramadhan semua moga ramadhan kali ni penuh barakah kepada kita, kesabaran terima ujian. dan paling penting perbanyakkan amalan dan moga diterima. berdoalah moga Dia beri kita masa untuk tunaikan puasa sehingga ke penghujungnya. ada jodoh pertemuan kita jumpa lagi, andai ni naskah hati terakhir maafkan aku atas segala kesilapan jangan dikesali pemergiaan ku, dan doakan aku tenang disana. aku bukan terlalu negatif tapi kita tak pernah tahu bila kita ditarik nyawa. aku menyayangi kalian yg menyayangi aku. ade ruang dan waktu kita jumpa lagi! assalamualaikum.

salam ramadhan.




Sunday, 7 July 2013

Kisah sebiji telur

Jumaat. kita disunatkan pakai warna putih sebab bersih cantik. dan alangkah indahnya jika kaum lelaki berebut untuk ke masjid bukan kerana terpaksa tapi dengan keikhlasan.

pemergiaan kaum lelaki ke masjid juga dicatatkan pahala, begitu juga dengan cara ke masjid. jalan kaki lagi banyak pahala dapat dikumpul. minit pertama diberikan ganjaran seumpama seekor unta, minit kedua seekor lembu, minit ketiga seekor ayam dan minit keempat sebiji telur ayam. minit yang seterusnya tidak dicatatkan kerana malaikat naik bersama-sama imam di mimbar.

tapi situasi yang dapat dan selalu kita lihat kaum lelaki berebutkan telur ayam bukan unta. kalau lah semua orang memilih kancil dari sebiji ferrari, siapa dapat naik ferrari?  kalian beruntung wahai kaum lelaki rebutlah pahala itu!

ingat sesibuk mana pun kita bersujudlah kepada pencipta. tanda syukur. tanda terima kasih. boleh kan? sibuk bukan alasan, Dia lagi sibuk. kita sibuk apa lah sangat kan?

kan lagi sweet bila orang mengingatkan kita tentang kewajipan dari menanyakan dah makan utk kali ke berapa ntah. hihi. menegur tak semestinya alim kan? kita masuk syurga sama2. InsyaAllah :)

mudah-mudahan,
azmirarohani.

Best Friend Forever

mom..dad hafiz nak kahwin! :)
hah! kenapa Hafiz xde bagitahu pun?

kehkeh terkejut mom dad dgr cte aku..
diorang ingat Hafiz bff aku yang nak kahwin. :P
tu yang terkejut tak hengat

so kena explain balik bukan hafiz bff kte la tapi hafiz classmate kte dlu2. :)

p/s: ni slh sorang yg kena layan kegilaan aku, tetamu terawal hari raya, biasa lah org single kehkeh.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

azreen punya cte plk, bff aku jgk ni

kalau pergi rumah dia mak dia suruh terus masuk dapur tengok la apa yg ade, masak grr.. ni buat wa ketaq ni.
aku cakap kat dia aku dah tunang. dia just ckp hmm.. hmm..hmm bila nak abis daa?
last2 aku rasa lain pulak, terus ckp tak la kalau aku tunang ke mesti la ajak kau, kau kan tukang basuh pinggan yang terhormat kehkeh. dah ade gf pun sama je dia ni.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

my next bff is Nita

dia ni power tau, dia yang ajar aku mcm mana nak marah.. pelik kan aku tak reti nak marah :P skg dah jadi garang mcm singa. kalau tak dapat marahh betul2 dalam mimpi pun sempat marah tau..hehe dahsyat x? nita pun belum ade ape2 step lagi so aku dalam safe zone jgk la kn? ;) sayang bff kita xoxo. nita ni baik giler tapi susah nak puas hati (agak cerewet) haha kalau la korang bc entry ak pasti aku kena hempuk laju2 kan? gosh!


sayang korang,
azmirarohani.





Saturday, 6 July 2013

sebenarnya saya...

.... sambungkan ayat di atas haha :P



bukan isteri dia..
bukan tunangan dia.. 
TAPI
tumpang pose je.. :P 

talian hayat

tak perlu topup cuma perlu doa dan minta pada Dia ;) ada cara senang kenapa nak susahkan diri kan? doa itu senjata paling penting, penghubung terus pada Dia. ingat selangkah kita mengingati Dia sepuluh langkah Dia mendekati kita.

honestly, saya rasa dari doakan utk bf/gf kita better kita doakan untuk jodoh kita sebab walaupun kita tak tahu dia kat mana tapi doa itu talian hayat untuk dia, romantik tak? belum jumpa dah doakan. feel x? ;)

doa untuk semua, moga kebahagiaan mendatangi kehidupan kita. amin :)

hellooo,
azmirarohani.

Wednesday, 3 July 2013

sedia tembak!

dah lama giler tak menembak.. wooo esok dan lusa ade event so boleh menembak :) kejap lagi isi peluru utk preparation esok. tembak? shoot la haha. yg penting hasilnya buat pengantin dan familynya suka :) 

sekeping gambar membawa seribu maksud tersirat :) we touch your future. saya buat semua ni sebab hobi je. tapi dah de permintaan, why not kan? ni pun tengah belajar & upgrade gadjet sikit2 modal ciput :P 

after edit semua insyaAllah boleh upload sekeping 2 buat tatapan. 
wish me luck :) 


ready?,
azmirarohani

Doktor rumah kami nanti

serious? haha just joking la.
Dr tak pandang cik Ira haha.
tapi selalu berangan nak kahwin dgn Dr (apepontakboleh)

banyak sangat tengok drama ni :P 
bila fikir secara logik tak boleh jgk 
kenapa? 
sebab kalau dah kahwin dgn Dr nanti tak boleh g klinik lagi. 
tak best kan? hurmm :( 

bila aku sakit je bawak je jumpa Dr 
bila dah jumpa terus sihat :) 
tengok tak susah pun. 
mcm mommy ckp aku spesies suka g klinik haha
sampai hati mommy 

ok stop dreaming Ira! 
you're in reality now! *sigh
angan-anganku musnah haha. 

otak pun jeles bila aku fikir cm tu, 
tak kisah la siapa pun janji dia leh layan budak manja ni :P 
malas nak fikir, berangan tak boleh otak jeles haha 


ohmydoctor, 
azmirarohani.

bertempur di media sosial?

twinkle twinkle little star.. blabla dari td dok nyanyi arghh menyesal tidur ptg td :( ambil mr.purple then update. hurmm nk ckp psl kita dan media likes fb, twitter,keek mcm2 la yg melibatkan kita yang diketahui oleh org lain sama ada follow, add. memang medan2 itu disediakan utk bersosial tapi ingat bukan utk sooosial *sigh

sebaiknya medan itu gunalah utk kebaikan dan tambah apa yg kurang tapi kalau rasa benda itu buat kita tambah dosa baik xde lagi senang :). macam ketagih pulak kan?  aku tak cakap benda itu slh, macam dunia selalu ckp biarlah ni hak individu, itu hanya pendapat aku je. yg lain up to u la.

bagi aku media yg ada bukan dikhaskan dan tempat bebas dosa utk kita kritik,kutuk dan mengata org lain. dari situ orang boleh nampak pemikiran kita. jadi nanti buat org fikir bukan2, maybe ms kte update tu kita marah,geram dan sakit hati tahap cipan ke..hehe. tapi kalau boleh elak,elaklah jangan biasakan diri kita kutuk org. tak puas hati direct bagitahu dia tanpa menjatuhkan maruah dia. jumpa dia secara personal tak pun inbox,pm,dm or sms dia bagitahu apa yg kita tak puas hati. kan senang kita tak sakit hati dan dia pun tahu :)

my short story : aku de sorg kwn yg ikut fesyen, free hair tapi dia ok best kawan dgn dia. bukan tak tegur dia de jugak tapi cara lembut la. masa aku tgh keluar dgn dia. tetiba sorg coursemate aku panggil kwn td, kwn aku pergi ke meja thats guy dgn member2 dia terus dia tegur tak elok pakai macam ni, kita kan islam.

aku? gulp! aku tak de alim dan fasik sangat. bro tak salah nak tegur, tegur itu bgs utk kebaikan tapi cara tak kena. kenapa? sebab maruah perempuan itu anda tak jaga, anda tak fikir dia akan malu bila ditegur dikhalayak walaupun dia tak mengenali kawan anda. kalau kenal pun tak boleh, tegur secara berhemah kan boleh. :)
aku cakap kat kwn aku, betul ape yg coursemate tu tegur tapi cara dia slh. maafkan aku jika kata2 dia guris perasaan kamu. aku teringin melihat kamu pakai tudung kerana Dia.

setiap org buat salah, tapi bagi peluang utk berubah. kalau tak boleh terima sangat, tinggalkan dia dan mula hidup baru. selama ni sebelum dia muncul kita ok je teruskan hidup jadi kenapa kita kena ambil masa yg lama utk pergi? :) yg pergi tak perlu dikutuk kerana org itu adalah teristimewa yg pernah hadir dalam hidup.

aku bukan baik tapi cuba jadi baik.

cuba dan terus cuba,
azmira rohani.

Monday, 1 July 2013

bengang!

hari ni barang yg aku order minggu lepas da smpai tapi bukan dari tangan posmen. dah banyak kali dah posmen slh hantar! encik posmen tolong la check betul2 dan dapatkan pengesahan sebelum serahkan barang atau surat. yang aku bengang sangat aku dapat brg tapi nama n alamat kat sampul pun leh hilang. yang paling tak puas hati nampak kesan gam baru tampal, bau pun tak hilang lagi!

warghhh! nampak sangat org yg terima benda tu tak amanah, tolong la respect hak org lain jangan sesuka hati nak bukak even kita kenal pun org tu! plis..

abis melekat gam kat tangan aku, kalau anda tak buka kan senang tak payah susah payah nak beli gam. nak cakap tersalah surat takkan anda tak baca nama yg tertera kat sampul, ayooo nama sendiri pun tak tahu ke? ;) sigh! nasib baik mary kay aku tak hilang..


amanah itu tanggungjawab,
azmirarohani.

Sunday, 30 June 2013

selamat tinggal jun!

sedar tak sedar dah 6bulan kita lalui dalam tahun 2013 wah! cepat kan? apa yg dah aku buat dalam 6 bulan ni? cukup kah? nilai balik tolak tambah, yg buruk buang yg baik kekal dan tambah sebanyak yg boleh.

first nk kira jumlah solat penuh, dah baca separuh al-quran, makin rajin tapi tak masuk dapur lagi alamak! haha :P

6bulan pertama berlalu dengan agak baik, harap 6bulan lagi dapat buat lagi baik. insyaAllah doakan aku :)

dalam 6bulan pertama banyak majlis kawan2 yg aku dah pergi, kahwin, tunang. apepon selamat menjalani kehidupan baru dan bawa keluarga ke syurga. jeles la tgk kwn2 dah kahwin sebab dapat solat sesama sweet kan? maafla menyampah tgk pic2 couple (ntah la) poyo tak? tapi tak kahwin pun sweet jgk sbb leh solat dgn family, dlm 6bulan jugak aku jd kaunselor untuk adik2 aku, aku nak dorg berjaya dunia dan akhirat. solat itu kunci segalanya. baik solat maka baik lah semuanya. bawak family join ag byk aktiviti keluarga, mmg 6bulan ni terisi dan keutamaan adalah keluarga, kami pergi dgr ceramah agama, picnic. best la! nanti dah kahwin hrp 'dia' pun boleh join sme. ;) bru rs 23thn yg aku dah sia-sia begitu je, pdhl dunia cinta monyet tak kemana. kecik2 dah pndai janji kahwin bagai padahal subuh pun tak larat nak bangun. ayooo.. susahla cm tu. baiki diri dulu. masa ada lagi ni.

dan kepada member yang mula bertugas selamat bertugas ingat itu sebuah tanggungjawab untuk agama, bangsa dan negara bukan hanya sekadar cukup bulan ambil gaji. ikhlas kan diri sebab duit itu untuk sara keluarga. im happy for uols!

bebel byk pulak haha! jom layan gmbr sat!


ni la pic cousin ag ms her e-day ;) cantik kan dia? sepadan! whee im really happy for you sayang! 
dah berapa langkah depan aku ni..haha. selamat jadi tunangan Ammar Haziq ya cik Fatin ;) 


ni kawan aku masa dia nikah. :) dah jadi Mrs.Fariz da.. oh! sebenarnya nk ckp dia sekarang bertugas sbg cikgu di sarawak dah. selamat malam cikgu! hehe. jadi isteri dan cikgu yang baik ya? ;) over tau! i pinjam bunga n pose atas katil pengantin haha :P 


ok julai sila baik2 dgn aku ya? :) 

julai nanti,
azmirarohani.